Na dogodku “Njivica zelena”, ki smo ga gostili v prostorih “Reciklarne EUDOM”  je bil premierno predvajan video, ki je predstavil proces za gojenje dovoljene Konoplje od  žetve do končnega produkta. Obenem so bili zraven projekcije filmčka predstavljeni tudi drugi izdelki iz konoplje in njihovi blagodejni učinki.

Ideja za ta dogodek je nastala med spravilom konoplje na kmetiji Fajdl leta 2015, ko se je med spravilom konoplje z njive občasno snemalo različna dala, iz teh posnetkov pa se je zmontiral celovit pregled spravila konoplje od žetve do končnega produkta.

Uvod v dogodek je pripravil Jože Praper, ki je predstavil socialno podjetje EUDOM in potek snemanja videa. Meta Medved je podrobneje predstavila potek žetve in postopkov do končne surovine oz. produkta. Nato je bil predvajan filmček. Sledila je predstavitev fiziologije rastline in izdelkov iz konoplje, kot so konopljino platno, piščali, olje, kreme … Nato je besedo prevzel Grega Pušnik, ki je prav tako sodeloval pri spravilu konoplje, sam pa je iz konopljinih korenin izdelal kremo. Predstavil je postopek njene izdelave in učinke.

Ozaveščanje javnosti o pomenu konoplje

Po zaključku uradnega dela je sledilo druženje s pogostitvijo z dobrotami iz konoplje. Tako so obiskovalci dogodka lahko poizkusili konopljine smutije, pico, žganje in pecivo. Ogledali pa so si tudi lahko še druge izdelke iz konoplje.

EUDOM SOORGANIZIRAL DOGODEK “NJIVICA ZELENA”

Dodaj odgovor